Entrenament sonor


Ostres! Però si jo tenia un bloc!!!

En els meus anys d’experiència a la ràdio, he conegut més d’un tècnic de so incapaç d’adonar-se que la pista de música que estava entrant a la taula, des d’un minidisc o des de l’ordinador, sonava en mono i no en estèreo.

Aquest és el problema de l’educació de molts tècnics de so, que aprenen a “escoltar” amb els ulls i no amb les orelles.

És clar que va bé servir-se d’ajudes visuals per comprovar que tot vagi correctament, però si d’alguna cosa s’ha de refiar un tècnic de so, és de les seves “orelles” (d’acord, la seva oïda, purista!).

Apa, doncs proposo un joc per entrenar l’escolta activa dels futurs tècnics de so. És un joc iOS molt senzillet, que comença amb ajuda visual, però que s’ha d’acabar jugant “a cegues”.

Com s’hi juga? Amb l’ús de l’acceleròmetre (movent l’aparell) controles una nau (sí, de fet és només un triangle) que pots moure a esquerra i dreta de la pantalla (o de l’espai sonor). L’objectiu és esquivar els “objectes sonors” que es mouen cap a tu i que emeten un so posicionat de forma relativa a la teva situació. (Ui ui! Què vol dir tot això?) Doncs que si el teu triangulet està al mig de la pantalla i l’objecte baixa per la dreta, tu el sentiràs a la dreta, però si el teu triangulet està a l’esquerra i l’objecte baixa pel mig de la pantalla, tu el sentiràs a la dreta... Ufff millor que ho veieu vosaltres mateixos.

Al principi, mentre encara veus el que passa a la pantalla sembla massa senzill i tot,  però quan l’iPhone es queda negre, ho tens... doncs això, “negre” per sobreviure.

El joc és molt senzill, els sons electrònics de vegades et poden confondre. M’agradaria que els loops, sobretot el del so del "triangulet" (que , per cert, es mou a esquerra i dreta amb el triangle), estiguessin més ben enllaçats. El mecanismo és massa senzill i no tens percepció de la distancia de l'objecte.

Tot té un aspecte electrònic molt retro, però això no treu que sigui un bon entrenament per reconèixer bé la imatge estereofònica.

Per cert, és un joc al que, naturalment, i gràcies a l’interès dels programadors, també hi poden jugar les persones que no hi veuen gràcies a l’ús del VoiceOver per navegar pels menús (cosa que no tots els audiojocs contemplen estrictament).

Us deixo amb la demo que podeu trobar a www.echo-app.com.

“Escolteu per jugar”